Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti využití Ramanovy spektrometrie jednotkami Hasičského záchranného sboru.
Mičánková, Helena ; Osvald, Josef (oponent) ; Čáslavský, Josef (vedoucí práce)
Práce je zaměřena na využití mobilního Ramanova spektrometru Ahura First Defender jednotkami Hasičského záchranného sboru.Cílem práce v teoretické části je popsat vznik a princip Ramanovy spektrometrie a teoretické možnosti jejího využití. Praktická část je zaměřena na analýzu neznámých látek v několika případových studiích, porovnání výsledků měření. V závěru práce je vyhodnocení výsledků měření a posouzení přínosu mobilního Ramanova spektrometru Ahura First Defender pro rychlou identifikaci neznámých nebezpečných látek jednotkami Hasičského záchranného sboru ČR.
Srovnání metod stanovení výživové hodnoty masných výrobků a její uvádění na obale
Podbřecká, Žaneta
Diplomová práce Srovnání metod stanovení výživové hodnoty masných výrobků a její uvádění na obale se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část se zabývá chemickým složením masa, popisem a dělením masných výrobků podle aktuální legislativy, balením a označováním potravin a výživovou hodnotou. Poslední kapitola je zaměřena na laboratorní metody analýzy základních složek masných výrobků. Praktická část obsahuje fyzikálně-chemickou a senzorickou analýzu. Fyzikálně-chemická analýza popisuje provedená laboratorní stanovení obsahu sušiny, tuku, bílkovin a soli u vybraných masných výrobků, vyrobených ve zpracovatelském masném podniku Hadač a Zapletal s.r.o., a rozdíly mezi výsledky získanými použitými metodami a značením na spotřebitelském obale. Senzorická analýza se zabývá hodnocením vybraných deskriptorů masných výrobků a porovnáním výsledků.
Možnosti využití Ramanovy spektrometrie jednotkami Hasičského záchranného sboru.
Mičánková, Helena ; Osvald, Josef (oponent) ; Čáslavský, Josef (vedoucí práce)
Práce je zaměřena na využití mobilního Ramanova spektrometru Ahura First Defender jednotkami Hasičského záchranného sboru.Cílem práce v teoretické části je popsat vznik a princip Ramanovy spektrometrie a teoretické možnosti jejího využití. Praktická část je zaměřena na analýzu neznámých látek v několika případových studiích, porovnání výsledků měření. V závěru práce je vyhodnocení výsledků měření a posouzení přínosu mobilního Ramanova spektrometru Ahura First Defender pro rychlou identifikaci neznámých nebezpečných látek jednotkami Hasičského záchranného sboru ČR.
Kvalita plodové zeleniny v průběhu uskladnění
Vrbíková, Žaneta
Práce byla zaměřena na problematiku skladování a změnu kvalitativních znaků (hmotnost, rozměry, barevnost, pevnost, obsah rozpustné sušiny a obsah kyselin) u vybraného druhu a odrůd plodové zeleniny. Z plodové zeleniny byla hodnocena rajčata (Lycopersicon esculentum L.), konkrétně odrůdy 'Bejbino F1', 'Duo', 'Torino F1', 'Tornado F1', 'Toro F1' a 'Zlatava'. Všechny odrůdy byly sklizeny ve stejném termínu, uskladněny v chladírně a pravidelně instrumentálně i senzoricky hodnoceny. Získané výsledky byly zpracovány graficky a statisticky.
Posouzení kvality piva v minipivovarech
JIRÁKOVÁ, Tereza
Cílem této diplomové práce je posouzení kvality piva v minipivovarech. Teoretická část se zabývá charakteristikou minipivovarů, jejich historií, výrobou piva v minipivovarech a použitých surovin. Tato část je zakončena přehledem metod, pomocí nichž je možno pivo analyzovat. V praktické částky je posuzována kvalita piv z minipivovaru na základě senzorické a instrumentální analýzy.Dále je v práci zpracováno dotazníkové šetření zaměřené na produkci a konzumaci piva v restauračních pivovarech.
Jakost privátních značek masných výrobků z tržní sítě ČR
Havlíčková, Kateřina
Diplomová práce se zaměřuje na jakost masných výrobků, které jsou v obchodních řetězcích nabízeny pod privátními značkami. Práce je rozdělena na část literární a část praktickou. V části literární je nejprve řešena celková jakost masných výrobků. V následující kapitole jsou blíže popsány základní a pomocné suroviny, kterých se při výrobě masných výrobků zpravidla využívá. Velká část literárního přehledu je věnována jednotlivým technologickým operacím masné výroby a vadám masných výrobků, které mohou při výrobě vzniknout. Závěr práce se zabývá významem masných výrobků v lidské stravě a obecnými podmínkami pro jejich senzorické hodnocení. Část praktická je tvořena senzorickou a instrumentální analýzou deseti šarží čtyř výrobků (Vídeňské párky, špekáčky, Gothajský salám, salám Vysočina), které byly na-koupeny pod privátními značkami u čtyř různých řetězců. V rámci senzorického hodno-cení byly posuzovány následující deskriptory: celkový vzhled, vzhled v nákroji, barva, konzistence, vůně a chuť. Instrumentální analýza zahrnovala stanovení sušiny, NaCl, tuku a u salámu Vysočina i aktivity vody.
Hodnocení senzorické jakosti mléčných produktů instrumentální a senzorickou analýzou
BLÁHOVÁ, Veronika
Senzorická jakost mléka a mléčných výrobků je v dnešní době kvalitních produktů velmi důležitým hodnocením a patří mezi ty nejstarší. Součástí analýzy je hodnocení barvy, vůně a chuti, textury. Bylo provedeno porovnání senzorické a instrumentální analýzy mléčných výrobků. Na základě zjištěných dat bylo vyhodnoceno, že senzorická analýza je stále nepostradatelnou součástí a zatím nebyl vyvinut přístroj, který by mohl nahradit lidské smyslové vnímání.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.